Atentie, postare cu zambet scurt !
De ceva vreme, o dau binisor la vale pe schiuri. Pana saptamana trecuta, am schiat insa, doar pe partii si putin off-piste la Bansko.
Mi-am dorit tare sa trec la nivelul urmator, si anume: schiul de tura. Daca schiuri de alpin, am vreo doua perechi pe acasa si chiar daca nu as fi avut, as fi putut inchiria din orice oras de munte, cu schiul de tura problema este foarte delicata.
Pe multe forumuri, toata lumea cauta sa inchirieze si nimeni nu are nicio solutie pentru inchiriatul schiurilor de tura.
Asociatia Montana Carpati a organizat in week-end-ul ce tocmai a trecut, 29-31 martie 2013, un Atelier de schi de tura, avandu-l ca instructor pe Ciprian Lolu, salvator montan si monitor de schi (mai multe detalii, aici: http://www.carpati.org/stire/atelier_schi_de_tur%C4%83_%C3%AEncepatori_2013_-_asocia_539_ia_montan%C4%83_carpati/3630/). Asteptam de multa vreme atelierul asa ca m-am inscris repejor. Ramasese acum de rezolvat, problema inchirierii schiurilor de tura.
Cum e bine sa ai prieteni, sa stii oameni care cunosc alti oameni care se dau pe munte si pe picioare, si pe bicla si pe schiul de tura...a fost si mai bine. Clara mi le-a imprumutat pe ale ei, pe care le testasem la o coborare pe o partie rosie, de revelion la Bansko. Eram un pic ingrijorata, pentru ca atunci cand le-am incercat, le manevram destul de greu si mi se parea ca ma dau numa in plug. Am plecat la atelier deci, cu niste schiuri mai mari decat mine cu vreo 10 cm (lungime 1.60 m), de freeride, de powder (late) si cu speranta ca nu o sa mor cu ele de gat.
N-am murit, insa nici nu dramatizez cand zic ca nu mai aveam mult.
Ne-am intalnit cu organizatorii atelierului: Andrei Stancu si Tudor Cosma, cu instructorul Ciprian Lolu si cu ceilalti 14 participanti, la telecabina, jos in Sinaia.
Dupa ce ne-am interesat la tanti de la restaurant daca putem urca cu masinile, am luat-o spre Cota 1400. Dupa o urmarire si o sucire cu masinile, spre Telegondola, a avut loc o intoarcere la Telecabina, cu grija spre partea finala unde nu era indicat sa franezi sau sa opresti pentru ca nu ai mai fi urnit masina din loc.
Dupa ce ne-a prezentat Ciprian echipamentul: tipurile de schiuri de tura, tipurile de legaturi, modul in care se pun pieile de foca pe schiuri, ne-am apucat mai cu ajutor mai fara, sa ne echipam.
Ne-am urcat pe ele si, o data cu cateii de cota am dat cateva ture inainte si inapoi pentru aclimatizare. Cu cele doua picioare stangi, inaintam dubios de greu.
"Mi, indoaie genunchii ! Mi, nu mai ridica varfurile schiurilor ! Miiiii, flexeaza ! Miiiii, trebuie sa le tarai, nu sa le ridici !" Cum, fratie...ca nu-mi iese, neam !
Meteo: viscol alb / vizibilitate: 5 metri
Obiectivul zilei 1: Sa ajungem in Padina.
Traseul: Sinaia Cota 1400 - Cabana Miorita - Cab. Valea Dorului - Platoul Bucegi - Plaiul lui Pacala - Cabana Salvamont Padina.
Si-am pornit...
Soare, viscol puternic, moralul rezista dar termosul Zelmei pica la vale iar urcusul pare nesfarsit.
Printre noi, pe partie trece o gasca mare de jandarmi montani (frumos peisagiu, alb, zambitor si bun schior) si cu ultimele forte, ajungem la Cabana Miorita, pe care o vedem cu greu si cu mare noroc, din cauza cetii dese. Pe ultimul urcus, ne deplasam din ce in ce mai greu, pe stomacul gol.
Dupa cum zicea Ciprian, Mi e vesela doar cand ajunge in cabana. De data asta, chiar asa era. Ne-am incalzit cu ciorbe, ardei iuti, bulz si ceaiuri, eu am cules primele impresii de la participanti si, pentru ca ne astepta drum lung, am pornit din nou prin vifor si am dat-o la vale, pe partie spre Valea Dorului. Planul initial era sa coboram in Padina, pe Cocora dar pe ceata aia, suntem norocosi ca am gasit directia spre Plaiul lui Pacala.
Dupa coborarea pe partie, ne-am pus din nou focile si dupa ce mi-a oferit Ciprian o alta pereche, mi-a revenit si mie zambetul si am inteles ce inseamna sa iti si alunece schiurile pe zapada. Incepand din acel moment, focile mele s-au ales cu denumirea de "mocheta fermecata" (nu aluneci pe panta, dar nici nu prea inaintezi).
Am ajuns deci, sa merg prima din monom, de nici mie nu imi venea sa cred. Iuhuuuu....hai ca incepe sa-mi placa, imi ziceam !
Inaintam prin peisajul alb si dam si de baieti, Andrei si Tudor care erau fara schiuri si care s-au tinut dupa noi, timp de trei zile si s-au sufundat in zapada ortopedica. Niste eroi !
Ne-am bucurat de revedere, de faptul ca si unii si altii suntem bine si ne-am tras in poza cu nasul rosu ca un gogosar si cu urechile inghetate.
Ne era din ce in ce mai clar, ca ne va prinde noaptea. Am ajuns pe inserat la Plaiul lui Pacala, de unde trebuia sa ne inchidem clapele, sa fixam legaturile si sa ne bucuram in sfarsit de coborare. Zapada era tare faina dar coborarea nu prea mi-a adus satisfactii. Cum ar veni, urci pe schiuri pana iti ies ochii din orbite, ca sa cobori 10 minute si asta prin scocuri, boscheti si sleauri !? Stiu, o sa ziceti ca despre asta e vorba in schiul de tura: despre off-piste, despre schiat in diferite tipuri de zapada, despre facut giumbuslucuri, despre sarituri printre copaci si mai ales, despre supravietuit. Si asa e ! Intrebarea e cat de pregatit se simte fiecare, la ce nivel schiaza, cat de bine asimileaza trecerea de la schi alpin la schi de tura, ce conditie fizica are si cum strange din dinti cand nu mai poate. De la schiat pe partii medii cu usurinta si chiar pe partii negre, ma simteam acum ca intr-un sac. Nu puteam sa manevrez schiurile asa cum imi doream, faceam eforturi supreme sa nu ma imprastii la fiecare viraj si incepuse sa ma bata si claparul drept, in tibie. Am trecut de primul scoc, desi m-am imprastiat inainte sa il cobor, am trecut de al doilea pe care l-am dat pe intuneric cu bradut in stanga si gol in dreapta, am trecut si de un rau (unii cu schiurile prin apa-cei mai nefericiti, unii cu schiurile in carca), m-am luptat cu toate marginile drumului, am mai intrat si in balarii cu schiurile, m-am dat doar la frontalele celor din spate si din fata, carora le multumesc pentru lumina si am ajuns si pe cea, care urma sa fie ultima bucata de drum drept, prin padure inainte sa ajungem la Padina.
Printre urme de urs, cu baietii care faceau ca lupul in spatele nostru, prin ninsoare si padure de argint, fiecare pas imi provoca dureri. Faceam doi pasi si scuturam piciorul drept. Celor care au mers in spatele meu, le spun acum ca gemeam de durere, nu de placere. Nu-mi venea sa cred cand am vazut luminile de la cabana si probabil ca de fericire, m-am mai imprastiat o data pe jos...probabil ca si din cauza ranii de la picior, desigur.
Eram aproape convinsa ca din cauza durerii de la picior, o sa stau la plaja a doua zi.
Cu putin ajutor de la Ciprian, m-am descaltat de clapari, am scuturat schiurile de zapada si le-am bagat in cabana. Dupa ce mi-am ales singurul pat care mai era disponibil in camera domnilor colegi de AMC - organizatorii, ne-am schimbat, am ciocnit o palinca din partea casei Salvamont, am mancat, am povestit si ne-am uitat la filme pana dupa ora 24H.
Credeam ca o sa adorm imediat ce m-am intins in pat, dar colegul meu de sub, tare m-a mai distrat inainte de culcare. Printre sforaituri, rasete, discutii filosofice si horcaituri neconstientizate, am reusit si noi sa adormim.
Meteo: ploaie, ger napraznic in timpul cautarii in avalansa
Obiectivul zilei 2: sa abordam toate aspectele practice si teoretice ale cursului
Traseu: Cabana Salvamont Padina - Saua Strunga - Padina
Ei si a venit si a doua zi de atelier. Dupa o noapte cu dopuri portocalii in urechi, ca sa pot supravietui, m-am trezit chiauna dar n-am mai fost asa ferma cu mine si mi-am zis sa incerc sa ma dau. Daca reusesc sa ma introduc in clapari si mai trag un pic de mine, o sa imi iasa, mi-am zis.
Am pornit cu toate clapele deschise, cu durere mortala la fiecare pas si doar sperand ca o sa treaca. N-aveam totusi cum sa ratez virajul ala prin saritura, pe care asteptam de atata timp sa il vad pe bune si sa il incerc.
In a doua zi, am invatat sa facem viraje la urcare pe panta mai inclinata. Sa vezi aici distractie, cu schiele mele ! M-am intins prin zapezile alea de n-am mai stiut de mine. Parea ca sunt grea de cap, dar daca eram printre ultimii din grup, evident ca nu aveam cum sa aud ce se explica in fata. La primul viraj ma sprijineam in betele alea, ca si cum toata viata mea atarna de ele.
Sondez terenul.
A doua zi in care ma intrebam ce caut eu acolo de fapt, si de ce are loc chinuiala aia maxima pe ploaie...mi-a placut totusi prin prisma a ceea ce am invatat:
Notiuni de nivologie:
Lucrul in echipa la cautare cu Peep's-ul, sonda si lopata in avalansa si gasirea a trei victime:
Tudor care ingropa "victimele" la minim 0,90 m.
Ce bine e sa fii prima echipa ! Ultima a avut o victima atarnata in brad.
Exersarea virajelor in urcare, pe pante destul de inclinate si legati in coarda:
Altfel urci cand ai soarele in fata...
Lumina de pe cer:
Coborarea unei pante prin derapaj, asigurati in coarda:
Virajul prin "cazatura" (la majoritatea)....pardon, prin saritura (la Ciprian si o idee la Mihaela Puiu, care viseaza si acum noaptea, manevra). Eu eram atat de obosita fizic si cu asa mari dureri la piciorul strans acum in clapar, incat nu puteam sa sar nici pe loc, dar de trei ori si pe deasupra si cu viraj in aer si sprijinit in bete. Uai, ce rau imi parea !
A mai trecut o zi plina, cu o coborare faina pe panta din spatele cabanei Salvamont Padina. Eram rupti de foame pentru ca sarisem peste masa de pranz asa ca zambetul a revenit la o slana cu ceapa rosi si branza (sa traiasca, Andrei al nos' !).
E un moment tare special cand ne strangem seara, la ateliere si Ciprian Lolu ne pune filme cu legende vii ale ski-alpinismului, cautari cu DVA-ul, avalanse si oameni pasionati de munte si ne explica pe marginea lor.
De data asta, m-a impresionat filmul Au delà des cimes cu Catherine Destivelle, o alpinista franceza foarte populara care face ascensiuni solo, in Alpi. Pe noi fetele, ca pe noi....dar baietii cred ca au fost si mai dati pe spate de cum catara impreuna cu sora ei mai mica, fata de Est din Grand Capucin. "Tre' sa fii si bun !" - am incheiat citatul (Clara David).
Obiectivul zilei 3: SA AJUNG inapoi in Sinaia, intreaga
Ultima zi a debutat cu vestea Cristinei cum ca nu mai poate merge pe schiuri si ca vrea sa se intoarca cu masina din Padina in Sinaia. S-a rezolvat si asta, multumita domnului Doru Moiceanu care ne-a ajutat. Cristina se alesese cu o entorsa, urma sa aflu luni.
Macar a fost soare in prima parte a zilei, asa ca am plecat la bluza de corp, cu casca pe rucsac, fara buff la gat. Am sarit parleazuri, am urcat scarile de peste raul Ialomita, in apropiere de hotel Pestera, eu personal am facut o baie la traversarea unei ape, pe mijlocul drumului, incercand sa nu ud focile si mi se parea ca se darama cerul peste mine si ca de fapt voi ajunge in 3 zile la Sinaia, nu pana seara cum era planul initial.
Dupa cum ceai foarte binevenit la Salvamont Dambovita de la Pestera, si dupa ce i-am mai dat o parte din bagajul meu lui Gabi care si ea avea dureri mari la picioare si care a ales sa mearga cu masina Salvamontului, am dat-o in sus spre directia Platou-Babele. M-am urcat pe mocheta fermecata (pour les connaisseurs-focile) si pana sus, cu bunavointa lui Ciprian si a domnului Dorulet, am schimbat trei perechi de schiuri. Acum pot spune ca am experienta...la incercat schiuri de tura si mangaiat foci cu zapada. In cea de-a treia zi, durerea din tibia dreapta m-a crutat dupa urcusul spre Platoul Bucegi, insa piciorul stang si-a cerut si el drepturile asa ca, am luat-o de la capat cu aceleasi senzatii "tari".
Singura inveselitura de duminica, a fost intalnirea cu Ovidiu si Varverica la Piatra Arsa, si ei pe schiuri de tura. Cum ne vedem asa de rar, am profitat pentru posteritate si cu un zambet schimonosit la mine.
Veselie dar si oboseala mare. Ce-i mai invidiez pe cei care pot sa doarma si intr-un picior...featuring Daniel Ionescu.
Ne-am incalzit cu o ciorba si am asteptat imens de mult un papanas la 13 lei (da, ati citit bine, nu o portie!). Greu la deal dupa o masa de orice fel ar fi ea dar a trebuit sa ne urnim corpurile batrane spre Furnica, ultima sfortare.
Si-am pornit: intai a doua dupa Ciprian, apoi a doua dupa Pobli, apoi am mai lasat cativa inainte pentru ca ma lua cu lesin de parca as fi avut nevoie de resuscitare, apoi am ajuns spre ultimii. Deja vedeam furnicile pe Furnica.
Sa-nceapa vijelia !
Furnica e cam suparata ca ne urcam pe ea si a vorbit cu cel mai nebun vant, ca sa ne darame din picioare si sa ne faca inaintarea cat mai grea.
Cu greu ma tineam pe schiuri, in vantul cel mai napraznic. Cum am ajuns sus ? Pai, dupa ce am cazut pe burta si cu schiurile spre vale (multumesc Andrei ca m-ai oprit ca altfel, o luam de la capat), am incercat sa le pun pe rucsac pentru ca vantul nu ma mai lasa sa urc cu ele in picioare. Cu ajutorul lui Andrei am reusit, desi sunt lungi, greute si late. Cand sa pun rucsacul in spate, mi-a cazut un schi de pe rucsac, vantul urla ca un nebun si noi doi aveam spume la gura. Am ajuns sus, in clapari dupa ce Ciprian a urcat cu schiurile mele in picioare, fara bete iar eu cu Andrei ne opream in loc la fiecare rafala mai puternica, pentru a ne fixa pozitia la vertical.
Eram asa de ofticata cand am ajuns sus, pentru ca toata ziua m-am chinuit si am tras de mine, incat nu mai era in stare nici sa ma inchei la clapari ca sa o dau la vale. Cu putin ajutor de la prieteni, iata-ma pe schiuri cu directia taiere Furnica prin stanga, spre partii cu vantul cel de 70 km/h cand din fata, cand din spate. Ei si...din pic-pic pe ochelari, am facut un fel de schi nautic pe partie, pana la Cota 1400 unde am ajuns pe ploaie torentiala.
Ce-am invatat din experienta asta ?
In primul rand, ca echipamentul este extrem de important ! Ca sa poti acumula notiunile teoretice pe care apoi sa le pui in practica, ideal e sa iti fie bine, fizic; sa ai schiuri si clapari pe masura ta (nu mai mari, nu mai mici, nu pentru alt stil de schiat decat schi de tura). E destul de greu ca atunci cand organizezi o tura sau un atelier pentru oameni pe care nu ii cunosti, sa cunosti de dinainte conditia lor fizica sau nivelul de schi. Din pacate, de data asta diferenta a fost mare intre participantii la atelier. Faptul ca unii dintre ei detin echipamentul lor personal de schi de tura, au mai facut ture (acumulasera deci, multe dintre notiuni deja) si participa la maratoane montane, a facut ca grupul de 15 persoane sa se imparta in cel putin doua alte grupuri mai mici, fiecare cu ritmul lui.
N-am simtit nici 10% din placerea pe care o simt cand cobor o partie.
Cel
mai frustrant a fost ca, dupa ce imi ieseau ochii din cap de atata
efort, muscat de buze, strans din dinti si injuraturi in gand, nici la
vale nu simteam mare branza. Unde erau coborarile alea ca-n filme, pe
care mi le imaginam ?
Probabil
ca pe vai....to be continued (urmeaza prima coborare a schioritei Mi, pe
o vale alpina din bucegi : http://www.carpati.org/planificator_ture/schi_pe_valea_morarului_-_tura_amc_de_initiere_in_schiul_pe_vai_alpine/2702/).
ps: cei cinci cititori fideli ai mei, nu va impacientati ! vor veni si vremuri mai amuzante :)
Photos: Andrei Stancu, Bogdan Ieney, Mihaela Calciu
Photos: Andrei Stancu, Bogdan Ieney, Mihaela Calciu
Lasa, Mi, ca e bine!
RăspundețiȘtergereIn urma cu 4 ani, cand ne-am apucat si noi - tot cu schiuri de la Luci, tot cu Ciprian, tot pe Plaiul lui Pacala, tot noaptea - am coborat numai in fund si-n cap. Nici chip pe schiuri :)
Stai linistita ca pana la coborarile alea prin pulver pe care le vez in filme vor mai trece ani...Dar vei ajunge sa te bucuri de schiul de tura inainte de sorocul cu coborarile. Ia-o pas cu pas si o sa vezi ca lucrurile se leaga, durerile dispar, se strange tehnica si de tura la tura va fi mai bine
RăspundețiȘtergere@ Varverica: Gabita, deci inseamna ca am fost artista...ca de imprastiat prea mult, n-a fost cazul. :))
RăspundețiȘtergere@ mihaela diaconescu: mike, deci n-am vazut eu lucrurile exagerat la prima tura. colegii mei de tura, parca alergau pe schiurile alea dar probabil ca experienta isi spune cuvantul. da, cand o sa fiu mare o sa ma fac Glen Plake sau Bubulu :))
Va multumesc pentru sustinere si incurajare !
Al saselea cititor zice ca l-ai convins ca nu incerce niciodata ski de tura. :P Nu ca ar fi avrut vreodata vreo intentie de acest gen. :)
RăspundețiȘtergereMa asteptam sa mai inveti ceva. Uneori e (mai) bine sa renunti, sa te intorci sau pur si simplu sa te opresti, sa respiri adanc si sa schimbi perspectiva, sa privesti cu alti ochi ceea ce faci si sa te intrebi daca merita sa continui sau ce ai putea sa faci altfel. Valabil in general in viata, nu doar pe munte.
Stii ce e ciudat si chiar frumos, as zice eu ? Ca pe parcursul celor trei zile mi-am tot zis ca o sa renunt, ca nu e de mine, ca nu poti fi bun la toate, ca "au, ce ma doare1", etc. Numai ca dupa o saptamana am inceput sa vad altfel lucrurile si acum sunt dispusa sa mai incerc. Sunt de acord cu tine ca e bine sa schimbi perspectiva cateodata, ceea ce am si facut dar e important si sa nu renunti asa usor, nu ? Trebuie sa vad totusi daca ajung pana la "oau-ul" ala pe care il practica toata lumea care face schi de tura. Trebuie sa fie ceva acolo si probabil am plecat eu de pe picior gresit.
RăspundețiȘtergerePoate te conving cu schiul pe vale, nu ? :))
Schiul pe vale poate, desi, din perspectiva mea, coborarea cu sania poate fi la fel de palpitanta. Adica nu stiu daca merita efortul (clapari, schiuri, antrenament, etc.) Adica nu reusesc sa empatizez cu cei care se dau la vale pe schiuri mai mult decat empatizez cu cei care se dau la vale pe sanie. Iar pe sanie, m-am dat si eu. :)
RăspundețiȘtergereNu stiu daca s-a inteles din comentariul meu anterior, dar nu ma refeream la o renuntare definitiva ci la una temporara. Adica, ok, acum nu merge, ma opresc si incerc alta data. Ceva de genul acesta.
Cred ca ti-ai testat serios ambitia. Intr-adevar, uneori nu poti sa iti depasesti limitele decat daca strangi din dinti si induri. Probabil ca daca ai fi renuntat prea devreme, nu ai mai fi vrut sa incerci si a doua oara, cine stie...