joi, 8 martie 2012

Cum sa primesti un zambet de 8 Martie

copyright Mihaela Calciu

Nu ne place imbulzeala de dinaintea Craciunului, din apropierea zilelor cu inimi mari de plus, din februarie, si de la inceputul lui martie. Nu ne place pentru ca se fac ambuteiaje, se blocheaza intersectia la Piata G. Cosbuc, in Rahova si lumea e puhoi iar florarii si floraresele trag de tine, care-incotro cu un "ia, zambila, fata mea !, cate-ti dau ?, "ieftin, domnu' !", hai ca nu gasesti mai ieftin in alta parte" si altele asemenea.
Dar stiti ce ? Femeia care nu a primit nicio floricica azi, de 8 Martie, de Ziua Internationala a Femeii, e trista. Se uita cu jind la florile tuturor celorlalte femei care se afla langa ea, in tramvai. N-ar recunoaste, dar e trista asa cum fiecare fata isi doreste sa se marite la un moment dat iar momentul cu pricina, pare sa nu mai vina. Aparent, nu isi doreste o nunta cu flori in piept, corsaje, voaleta si cea mai frumoasa rochie de mireasa din lume. In adancul sufletului ei insa, stie ca si ea ar merita si ca asta e firul vietii, prin normalitatea care i-a fost transmisa de familie, de generatii.
Fata care nu a primit niciun martisor de 1 Martie, e iarasi trista. De ce ? Pentru ca bunica si mama ei, au invatat-o ca in prima zi de primavara, sa daruiasca fir alb-rosu impletit frumos, care sa ii aduca celui care il va primi: puritate, iubire, rodnicie, noroc si sanatate. Barbatul care nu a daruit niciun martisor, e trist probabil fara sa o stie prea bine, pentru ca nu a primit niciun zambet. Nu a facut schimbul cu o fata frumoasa. Nu stie ce-a pierdut !

Poate ca multe sunt traditii pagane. Poate ca multi nu credem in ele. Dar totusi, daca nu crezi in Dumnezeu, intr-o forta divina, intr-un secret, intr-un Univers, intr-o luna patrata, in iubire, in martisor, in floare cu petale colorate, in maci, in bomboane fondante, in Craciun, in Inviere si in oameni, inseamna ca esti gol pe dinauntru. Mai inseamna ca, nu mai ai patrie, nu te mai identifici cu poporul tau, nu mai poti spune ca esti balcanic si nici nu te mandresti cu asta. Esti plin doar cu IP-uri si nu mirosi a zambile. Te hranesti cu like-uri pe Facebook si nu cu zambete reale de la oameni carora le curge sange prin vene. Nu mai stii ca sarbatorile noastre sunt prilej de bucurie. Nu mai crezi decat in Halloween, Valentine's Day, Christmas and Thanksgiving Day si nu in Paste, Boboteaza, Craciun si colindat prin vecini, 1 si 8 Martie, Sanziene, coptul painii in casa si trecutul pe sub masa, in Biserica.

Nu uita sa iti legi la mana un fir alb cu rosu, luna asta. Nu conteaza ca esti o ea sau un el. Roadele vor veni pentru oricine stie sa daruiasca si sa primeasca.


Doamnelor, sa infloriti frumos !
Domnilor, hraniti-va cu zambet. Doamnelor le plac florile de primavara !


macinpar, azi cu frezii in glastra

3 comentarii:

  1. am si zambit doar citind randurile tale... si ieri m-am surprins zambind, dupa foarte mult timp, la metrou, pe

    strada, in tramvai.. si se face nu stiu cum ca am intalnit multe femei radiante si mult mai multi barbati cu flori

    in maini, emotionati, franturi de conversatii pe scarile rulante cu "nu stiu daca o sa-i placa / am batut tot orasul

    si nu am gasit inca ceva frumos" semn ca sunt mai atenti si mai preocupati..sa avem cu totii o primavara frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Razvanescu: ai zambit, deci...
    @ Irinuk: si tu :) e frumos, intr-adevar, ca romanii sa zambeasca mai mult. macar par mai relaxati.

    RăspundețiȘtergere